Weet u waar de Oase van rust is?

Weet u waar de Oase van rust is?

Landgoed Willibrordus deed zaterdag 6 november voor de vijfde keer mee aan de landelijke natuurwerkdag. Met de bewoners van het landgoed, vrijwilligers en scouts van Heemskerk, zijn er ruim 1000 biologische bollen geplant op de Oase van Rust: de begraafplaats van de voormalige Stichting Willibrordus.

Deze bollen bloeien vroeg in het voorjaar. Mooi om naar te kijken, maar zeker ook belangrijk voor de bijen, hommels en andere insecten die zo vroeg in het jaar nog maar weinig stuifmeel en nectar kunnen vinden. Alle bollen die zijn geplant, bloeien in het voorjaar met blauwe bloemen. Dit ter ere van de broeders, die de stichting St. Willibrordus hebben opgericht, de broeders van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes. Blauw is namelijk de symbolische kleur van Maria. Ze wordt daarom altijd afgebeeld met een (licht)blauwe mantel. De kleur staat voor de hemel, voor zuiverheid en trouw.

Vanaf komend voorjaar zullen nu een aantal stroken gras tussen de graven zich blauw kleuren door de bloemen. Als een blauwe mantel die daar is uitgespreid. Omdat er verwilderingsbollen zijn geplant, is de verwachting dat de bollen zich langzaam gaan verspreiden over de hele begraafplaats.

Het past ook bij de traditie van deze van oorsprong rooms-katholieke begraafplaats. Veel van de bomen zijn gekozen om hun symboliek. Zoals de eik die staat voor kracht en moed, de taxus en de hulst, die wintergroen zijn, voor eeuwig leven en de treurwilg voor verdriet. Met de vrijwilligers, betrokken bij de Oase van Rust en de groenploeg van GGZ NHN, zijn er nu bordjes geplaatst bij deze bomen met hun naam en betekenis. Daarnaast is er een folder beschikbaar met nog meer informatie over deze bijzondere bomen. Deze folder is te verkrijgen bij de Verhalenkamer en VVV infopunt op het landgoed Willibrordus.

Meer informatie over de begraafplaats; https://www.dodenakkers.nl/artikelen-overzicht/begraafplaatsen/begraafplaatsen-in-noord-holland/heiloo-willibrordusstichting.html

Scroll naar boven