Heiloo 75 jaar vrijheid

EINDELIJK IS DAAR OOK

DE BEVRIJDING VAN HEILOO

Het was in alle opzichten een stralende dag. Langs de Kennemerstraatweg was een groot aantal inwoners van Heiloo die dag in feestelijke stemming aanwezig om de bevrijders te verwelkomen.

Lang heeft men moeten wachten, eigenlijk had men ze die dag al veel eerder verwacht maar kennelijk hadden de bevrijders, in dit geval militairen van een gemengde Brits-Canadese divisie onder bevel van de Canadese brigade-generaal E.R. Suttie, bij hun feestelijke intocht in de dorpen zo veel enthousiasme ontmoet dat de opmars veel meer tijd nam dan gepland.

Maar natuurlijk, toen ze er eenmaal waren, was het feest. Juichende, zwaaiende mensen en jonge mensen en iets minder jonge mensen die op één van de vele voertuigen een stukje mee probeerden te rijden. Bij het gemeentehuis en de Witte Kerk waren heel veel mensen samengestroomd om deze historische gebeurtenis mee te beleven. Langzaam en voorzichtig tussen de rijen met enthousiaste mensen doorrijdend trokken de bevrijders ten slotte verder richting Alkmaar, Heiloo in vreugde achterlatend.

In deze bijlage vindt u een overzicht van alle activiteiten welke de komende tijd zullen plaatsvinden en in het teken staan van 75 jaar bevrijding. Binnenin vindt u een kaartje met daarop de plattegrond van Heiloo met daarop vermeldt waar, wat en wanneer iets te doen is. Op de laatste pagina staan alle activiteiten in chronologische volgorde nogmaals vermeldt.

Kroniek van de Tweede Wereldoorlog Evacuatie

honger, angst en ellende 1940-1945

Kronieken

 

Inhoud:

‘ De schaduw van Mars glijdt over St. Willibrordus en Voorburg’ (schrijver onbekend)

‘ Marine-Lazarett ‘(schrijver onbekend, document eindigt abrupt)

‘ St. Willibrordusstichting 1940-1945’ door A.J.A.M. Wijffels in: Centrumnieuws, Bedrijfsorgaan van Psychiatrisch Centrum Willibrord, 1979

 

Uitgegeven door: GGZ-NHN in samenwerking met Stichting de Buitenkans ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid

Scroll naar boven