We nodigen iedereen uit om mee te bouwen aan een foto- en verhalenexpositie over het landgoed Willibrordus: het verleden, het heden en de toekomst. Het landgoed heeft een rijk verleden, het heden kent prachtige nieuwe ontwikkelingen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, cultuur en natuur.
Het verre verleden: kasteel Ypestein
Ver terug in de geschiedenis, rond 1720, stond op de plek van stichting St Willibrord het kasteel Ypestein. Hieraan ontleent de wijk Ypestein in Heiloo haar naam. Op het grasveld achter het hoofdgebouw geven vier zuilen symbolisch de contouren van het kasteel weer. In de zuilen zijn overblijfselen van deze periode te bekijken.
Foto: entree oase van rust, voormalige begraafplaats
Het recente verleden: de Sint Willibrordus Stichting.
In 1927 kochten de broeders van de congregatie van onze Lieve Vrouwe van Lourdes land van boer Zwart. De congregatie wilde een psychiatrische inrichting voor mannen stichten. In 1928 werd begonnen met de bouw van de St. Willibrordus Stichting. In 1940 werd de bouw van dit enorme complex, voor 120 broeders en 650 patiënten voltooid.
Het gehele complex, nu Landgoed Willibrordus geheten, is 39 ha groot en heeft een groene natuurlijke uitstraling. Er zijn veel soorten bomen, heesters, waterpartijen en bloemenborders.
De lanenstructuur met eiken en linden draagt bij aan het monumentale karakter van het landgoed. Meerdere gebouwen hebben de status van rijksmonumenten.
Het heden: GGZ NHN : Landgoed Willibrordus
Een veranderende visie op de geestelijke gezondheidszorg heeft grote gevolgen gehad voor de functie van de gebouwen en het landgoed. Was het vroeger een gesloten gemeenschap, afgeschermd door water, hoge bomen en hekken, nu is het landgoed een plek waar bijzondere ontmoetingen kunnen plaatsvinden. GGZ NHN, eigenaar van het landgoed, stimuleert deze “omgekeerde integratie”. De klinieken op het landgoed bieden nu ruimte aan 250 mensen die kort of langdurig aangewezen zijn op behandeling van psychiatrische klachten. Er zijn diverse Maatwerk plaatsen waar op ambachtelijke producten worden gemaakt. Het landgoed en haar gebouwen zijn publiek toegankelijk. Zij creëert meerwaarde voor de cliënten, inwoners van Heiloo en de regio. Zo wordt een betekenisvolle bijdrage geleverd in het de-stigmatiseren van de psychiatrie.
De Toekomst
Hoe ziet het Landgoed Willibrordus er uit in 2030? Is het een multifunctionele plek die zorg, werk, wonen, natuur en cultuur verbindt, is het een groene oase van rust, een evenemententerrein, een plek voor ontwikkeling en educatie? ?
Expositie
We willen de geschiedenis van deze mooie plek in beeld brengen door oude foto’s, verhalen en wellicht zelfs tekeningen of schilderijen. Wij gaan exposeren buiten op het terrein voor de Cultuurkoepel zodat iedereen deze vrij kan bezichtigen. Wij zijn benieuwd naar uw beelden en verhalen vanuit het verleden maar zeker ook naar uw ideeën over de toekomst. Hoe zou u zelf bijvoorbeeld graag zien dat het landgoed zich ontwikkeld? Heeft u daar beelden bij, kunt u het beschrijven?
Deelname expositie
Als u geïnteresseerd bent om mee te doen, vragen wij u vóór 20 november 2020 het volgende naar ons op te sturen;
Verleden: beeldmateriaal en (oude) anekdotes van en over de Stichting Willibrordus
Heden: foto’s en verhalen van en over Landgoed Willibrordus
Toekomst: ideeën in de vorm van foto’s /tekeningen/ verhalen over de toekomst van het Landgoed.
U kunt materiaal eventueel ook langs brengen. Wij maken uit alle inzendingen een selectie die een goed beeld geven van het Landgoed door de eeuwen heen. Degene wiens foto en/of verhaal verkozen is mag na afloop haar/zijn foto op canvas mee naar huis nemen.
Uw inzending stuurt u naar: info@verhalenkamerwillibrordus.nl
Langs brengen kan op maandag en vrijdag bij de receptie van Maatwerk (activiteitencentrum), Bullaan 2 Heiloo, aan de achterzijde van het GGZ -terrein (tegenover de brandweer)