Bijen behandelen tegen varroa

Onder de bijenkast zit een schuiflade. Dat is een plank die er in de zomer uitgeschoven kan worden, zodat er meer ventilatie is. Op deze plank valt alles uit de kast erboven. Het is een goede afspiegeling van de gezondheid van de bijen. Je vindt er alles op terug.
Deze week kijk ik altijd of ik eind december moet behandelen tegen varroa. Op deze foto zie je een behoorlijke hoeveelheid dode mijten. Dat is niet goed. Het is wel duidelijk! Ik moet behandelen! Verder kun je op de plank zien hoe groot het volk ongeveer is. Je ziet duidelijk op de tweede plank vijf straatjes. Daar zitten de bijen op de wintertros. Je ziet ook dat op de eerste plank meer mijten lijken te zitten dan op de tweede; maar dat is schijn, zoem maar in als dat kan. De mul op plank 2 is gewoon lichter dan op plank 1. Zou dat door te veel vocht komen? Ik weet het niet. Als er een grote mijtenbesmetting is, schijnt je in de herfst en lente nog wel dode poppen op de plank te kunnen vinden. Die zijn dan zo aangetast dat ze afsterven. Die heb ik nog nooit gevonden. Maar in deze periode is er bijna geen broed. Misschien vind ik daarom ook geen dode poppen. Hoe behandel ik tegen varroa? De mijt zit vooral in het gesloten broed. Dat wil zeggen, bijen die aan het verpoppen zijn in een cel. Daar kunnen de mijten zich ook ontwikkelen. Dat broed is gesloten en dus beschermd tegen elke behandeling. Eind december is er (als het goed is) geen broed in de kast. Dan zitten alle mijten op de bijen. Dat is dus DE tijd om te behandelen. Ik gebruik hiervoor oxaalzuur. Dat is geen fijn middel, maar het heeft bij mij altijd goed gewerkt. Ik ben nog nooit een volk verloren aan varroa! (Afkloppen!) Oxaalzuur zit van nature in bepaalde groenten zoals spinazie en rabarber, chocolade en cola. Maar het zuur dat ik gebruik is natuurlijk een andere sterkte. Het zijn oxaalzuurdihydraat kristallen van farmaceutische kwaliteit die ik moet oplossen. Ik doe dat in suikerwater. Het moet over de bijen gedruppeld worden. Het moet secuur gebeuren en precies afgemeten worden. De bijen verspreiden het zuur vervolgens zelf en de mijten die ermee in aanraking komen, sterven. Het middel is niet onomstreden. Maar ik heb nog nooit dode bijen gevonden na een behandeling. Wel veel dode mijten. Daarom doe ik het ieder jaar een keer. Hoe kouder het is hoe beter de behandeling aanslaat. Dan is de wintertros heel dicht en heeft het zuur optimale werking. Dus nu maar hopen op een heel koude Kerst.
Scroll naar boven