Tentoonstelling van 6 augustus 2021 tot en met 31 oktober in de Trog te Heiloo

Vanaf vrijdag 6 augustus t/m zondag 31 oktober 2021 wordt door Galerie de Buitenkans een expositie georganiseerd van Margriet de Vries, Kees Jansen en Frans Klous in de Trog aan de Bullaan 4 te Heiloo. De Trog is geopend van vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot en met 17.00 uur en zondag van 10.30 tot 17.00 uur. De laatste 2 jaar maakt Frans ook veel werk in de Raku-techniek. Deze bijzondere techniek geeft door forse afkoeling, na de stook in de gasoven, ontstaat er een craquelé in de glazuurlaag. De vlammen van houtsnippers, waar het object in wordt gezet, geven het glazuur vaak een bijzondere kleurzweem. Door de rook van het vuur wordt, waar geen glazuur zit, de witte klei zwart. Deze objecten krijgen hierdoor een bijzonder en karakteristiek uiterlijk.

Kees Jansen

Schilderen is en was voor Kees Jansen (1944) de plek waar hij het meeste zichzelf kan en kon zijn. D.w.z. eigenwijs ,ongebonden, zelf uitzoeken. Nooit les gehad, gewoon kwastjes en verf kopen ; plankje schuren en beginnen. Eigen kompas ontdekken en volgen: veel kleur; niet voor de hand liggende onderwerpen; een grapje; dingen die mooi zijn of iets symboliseren: een truttig lampje; auto- of scheepswrakken, stofzuigers; leegte ; stilte. Vele mislukkingen en frustraties onderweg, maar een levensgebied geworden dat Kees nog steeds gelukkig kan maken.
 

Margriet de Vries

Margriet de Vries heeft een opleiding goud en zilversmid gevolgd en ook een creatieve opleiding voor bezigheidstherapie. Daarna werkte zij 2 jaar creatief bij C&A als etaleuse en vertrok daarna naar Sicilië. Margriet is daar zelfstandig etaleuse geweest en heeft een eigen restaurant gehad, waar zij ook haar creativiteit in kwijt kon. Zij heeft tekenles gegeven aan een modevakschool. Margriet is van kleins af aan altijd bezig met vormen en kleur. Ze zag overal gezichten in en kon goed tekenen. Voordat zij naar het buitenland vertrok mocht zij naar de kunstacademie maar de liefde trok harder!

Terug in Nederland pakt Margriet het creatieve weer op en begint te schilderen. Zij is autodidactisch en al gaande weg geeft zij zichzelf meer vrijheid. Zij schildert vanuit intuïtie, spuit verf op het doek en ziet daarna wat zij er uit kan halen. Elk schilderij is voor haar een verrassing. Zij is spiritueel. Er komt dus veel symboliek voor in haar schilderijen. Veel van haar schilderijen kun je draaien en dan ziet men weer andere dingen. Margriet schildert vanuit de overtuiging dat we allemaal verbonden zijn en dat het één niet bestaat zonder het andere. Alles is energie.

Frans Klous

Frans Klous (1947) is architect, komt uit Haarlem en heeft daar een eigen architectenbureau gehad.
aarlem
Hij verzamelt, samen met zijn vrouw, al vele jaren keramiek.Na zijn pensionering heeft hij zichzelf op het zelf maken van keramiek gestort. Gedurende de laatste 10 jaar heeft hij veel geheimen van het keramiek maken leren kennen. Frans maakt veel zelfontworpen gebouwtjes (fantasiehuizen, silo’s, fabrieken, kerken, ovens, pakhuizen e.d.). Daarnaast zijn diverse geometrische vormen een terugkerend thema. Tevens zijn schalen en vazen, in verschillende groottes en vormen, een dankbaar maakproces.Veel van de objecten worden gemaakt in een witte of rode klei en worden gebakken in een elektrische oven.

Scroll naar boven