Temperatuur en bijen door Nelleke Schuurman

Aan het eind van de herfst vormen de bijen een wintertros. De koningin legt geen eitjes meer en er is genoeg wintervoer om te overleven. De temperatuur moet dan wel onder de 10°C zijn. Als het veel warmer is, wordt er geen goede wintertros gevormd. De bijen die eigenlijk bestemd waren om winterbij te worden, vliegen er alsnog op uit en worden haalbijen. (Mijn bijen komen nu zelfs nog met stuifmeel terug, zag ik gisteren.) Als de winterbijen te lang blijven rondvliegen, verslijten ze teveel en zullen de winter niet overleven. Omdat de koningin al geen eitjes meer legde, worden ze niet vervangen. Dan heb ik dus een probleem! Het volk wordt erg klein. Als het dan heel koud wordt in bijvoorbeeld februari, lopen we het risico het volk te verliezen. Ik dacht al aan een wollen deken over de kast, als het gaat vriezen. Maar dat zal wel niet kunnen! Ik heb het nog nooit gezien, tenminste…. Ik vond de volgende foto\’s van bijenkasten. Zo gek zijn dekens dus nog niet….

 

 

\"\" \"\" \"\"
Scroll naar boven