Hoe maak je van twee bijen volken één?

Ik heb in het voorjaar een veger gemaakt, omdat ik geen zwerm wilde. Nu is het tijd om de veger weer te verenigen met een van de grote volken. Dat wil ik graag doen voordat ik ga inwinteren. Dan heb ik één groot sterk volk, dat beter de winter ingaat.

Verenigen: hoe doe je dat in theorie?
Om te verenigen moet je het grote volk in de onderste bak krijgen met al het broed. Dat doe je door de bijen af te kloppen in de onderste bak. Dat vinden ze natuurlijk niet fijn. Je moet dan flink veel roken en als de bijen zich terugtrekken door de rook, gauw op de onderste bak een krant leggen. Je zet dan de tweede bak erop, met open plekken voor het broed van de veger. Daarna doe je het kleine volk van de veger in de bovenste bak. Alles lekker ruim besprenkelen met suikerwater. ’s Nachts knabbelen de bijen de krant door en de moeren gaan elkaar te lijf. Dit is de enige keer dat een moer haar angel gebruikt. Ze zal mensen nooit steken, maar nu is het moment daar. Een van de moeren zal het winnen, zij is de sterkste en voor het volk is dat genoeg. Ze accepteren haar.

 

Hoe ging dat bij mij in de praktijk?
Bij het bekijken van het grote volk blijkt daar helemaal geen broed in te zitten. Ze hebben dus geen moer. Wat een geluk dat ik de veger nog heb, met een moer. Maar het grote volk is wel rustig, zie ik iets over het hoofd? Er zijn geen moerdoppen. Dat is raar. Als er geen moer meer is, zorgen de werksters voor een nieuwe moer. Maar dat lukt niet altijd. Er zijn wel superveel darren. Dat zou kunnen wijzen op een eierleggende werkster die bij gebrek aan een moer zelf gaat leggen. Daar komen dan alleen darren uit, wat verklaart dat er veel darren zijn. Maar ik zie geen cellen met eitjes, ook niet van werksters (dat kun je zien, doordat werksters veel slordiger leggen, meerdere eitjes in één cel en ook niet netjes op de bodem van de cel). Ja, wat nu?

Ik besluit om het broed van de veger tussen de raten onder in het andere volk te hangen. Zonder bijen, want die zijn van de veger. Dat zou hommeles geven. Het is nogal omslachtig, maar ik wil nu eenmaal het broed onderin hebben voor de winter. Inmiddels zijn overal bijen, heb ik twee broedkasten open en één veger, waar bijen uitkomen. Ik heb er wel een doek overheen gelegd, maar de schoonheidsprijs krijgt het zeker niet. Wat een geklungel. Als ik de bijen uit de veger wil overhevelen, zie ik tot overmaat van ramp dat op een van de raten een moerdop zit. En dat terwijl het september is, en er zit broed in de kast. Waarom willen ze dan een nieuwe moer?

In de veger zitten ook eitjes. Er is dus wel een moer. Zal ik de moerdop, die nog niet gesloten is, weghalen? Dat durf ik niet. Ze zullen het toch niet zonder reden doen. Wat gebeurt er eigenlijk als er nu een nieuw moer komt? Wordt zij nog bevrucht? Zijn er nog darren? Bij mij wel, dat is duidelijk. Ik besluit de moerdop te laten zitten voor nu. Hij is nog niet gesloten en het duurt dus nog minstens 8 dagen voordat er een jonge moer uit zal komen. Ik zet de drie raten met broed en dop zo over in de grote kast bovenin.

Dicht met de tent en afwachten. In het proces heb ik aardig wat bijen geplet, toen ik de kasten op elkaar zette. Hopelijk heb ik niet de moer geplet. Dan is het handig dat er nog een dop inzit.

Vanochtend zag ik krantensnippers op de vliegplank liggen. Het is rustig bij de kast. De vereniging lijkt gelukt. Donderdag ga ik toch weer in de kast om te kijken of er eitjes zijn. Dan is de moer uit de veger heel overgekomen en ze is weer aan de leg. Pas dan zal ik het aandurven om de moerdop (de koningin in wording) om zeep te helpen. Maar voor nu: missie geslaagd! Er zijn twee volken verenigd tot een.

Scroll naar boven