Tuinen van Willibrordus

Landgoed Willibrordus heeft er een fruittuin bij, achter Theeschenkerij de Trog! Tijdens NL Doet 2018 is met de hulp van vrijwilligers waaronder wethouders Rob Opdam en Elly Beens de tuin aangelegd met  verschillende fruitbomen en struiken, maar met ook een aantal kruiden-, groente- en bloemenvakken.

Op landgoed Willibrordus bevinden zich al een vlindertuin, buurttuin de BY en een natuurspeelplaats: een ontmoetingsplek voor de buurt en landgoedbewoners. Een plek voor leerlingen van basisscholen om iets te leren over de natuur en het kweken van groenten. Maar ook om gewoon lekker op een bankje te zitten en te genieten van de bloemen en het zonnetje.

We zullen deze Tuinen van Willibrordus gaan onderhouden in samenwerking met kinderen, (groot)ouders, vrijwilligers en bewoners van het landgoed onder de professionele begeleiding van de groenploeg van de GGZ NHN.

Activiteiten Tuinen van Willibrordus
Naast gezellige en gezonde buitenlessen over natuur, fruit en groente gaan we ook met elkaar koken. De kok van de GGZ wil alvast graag zijn steentje hieraan bijdragen. Daarbij komen er speciale lessen over bijen en vlinders en bezoeken we de bijenstallen op het terrein. We verheugen ons ook op bijvoorbeeld oogstfeesten, gezamenlijke picknicks tussen de fruitbomen  en snoeicursussen met alle vrijwilligers en andere belangstellenden!

Vrijwilligers en coördinator/-en gevraagd!

Om dit allemaal mogelijk te maken zijn we op zoek naar:

Vrijwilligers die het leuk vinden om:

  • te helpen bij het onderhoud van deze unieke tuinen
  • de begeleiding van kinderen bij het onderhoud, oogsten en koken
  • het organiseren van activiteiten in en rondom de tuinen zoals het oogstfeest

Coördinator/-en van de Tuinen van Willibrordus die:

  • communiceren met scholen over belangstelling deelname en gewenste activiteiten
  • afstemmen met de groenploeg over de planning en jaarprogramma scholen
  • contact en overleg hebben met de vrijwilligers

Vrijwilligers mogen uiteraard ook delen in de oogst van de tuinen en krijgen onder andere lessen in onderhoud van fruitbomen. Omdat de tuinen nog volop in ontwikkeling zijn kunnen we gezamenlijk de gewenste activiteiten ontwikkelen en uitvoeren.

Opgave
Als u belangstelling hebt om mee te werken aan de Tuinen van Willibrordus kunt u mailen naar Dorien Kotterman, info@degroenereiger.nl.

Buurttuin Ypestein De BY “Vliegwiel voor ontmoeting” ondersteund door Oranje Fonds

Het Oranje fonds heeft aan stichting De Buitenkans een bijdrage toegekend van €9.500.00 voor het realiseren van het project Buurttuin Ypestein De BY. Daarnaast heeft Rabobank Noord-Kenmerland de Buurttuin een prachtig boombankje en een gereedschapsschuurtje geschonken vanuit het Rabobank coöperatiefonds.
Bewoners van de wijk Ypestein, cliënten van de GGZ, medewerkers van de groenvoorziening GGZ NHN, Vereniging Groei & Bloei en basisscholen De Meander en De Paulusschool hebben samen gewerkt aan het ontwerp en de aanleg van buurttuin De BY. Met de prachtige bijdragen van het Oranjefonds en die van de Rabobank en vele donaties in natura van het bedrijfsleven in Heiloo, is deze buurttuin in 2013 tot stand gekomen. De tuin is te vinden in de nabijheid van de vlindertuin, de moestuinen van de basisschool en van theeschenkerij De Buitenkans dat gevestigd is in de Trog.

Op de website van de Buitenkans is het nieuws over de ontwikkeling van de buurttuin te volgen.
Vragen over het project kunt u richten aan info@degroenereiger.nl. Ook nieuws, foto’s om op de site te plaatsen kunnen aan Dorien toegezonden worden. Cliënten die werkzaam zijn bij I-Connect zorgen vervolgens voor plaatsing op de site.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 31 miljoen aan organisaties die een betrokken samenlevening bevorderen in het Koninkrijk de Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Bloklogo gr