Voorjaarstentoonstelling in Atelier de Trog

Vanaf 10 maart tot en met 25 juni 2023 wordt door Galerie de Buitenkans een expositie georganiseerd van Atelier de Draai, Wendy Veerbeek, Jose Brugman, Anita de Haan-Ruiter en Henk Vos in de Trog aan de Bullaan 4 te Heiloo. De Trog is geopend op vrijdag tot en met zondag van 12.00 uur tot en met 17.00 uur.

Atelier de Draai
Cliënten van de dagbesteding van de stichting Esdégé-Reigersdaal hebben onder begeleiding van Sreta Schrieken 4 popiconen gecreëerd. De canvassen zijn eerst door 3 á 4 clienten voorzien van een basislaag van verf. Vervolgens hebben 26 geïnteresseerde cliënten ieder een minicanvas gekregen, om naar eigen inzicht zich te uiten. De gezichten zijn door de begeleidster van dit project getekend. De vlakken van het gezicht van Bono is door een cliënte ingeschilderd. De andere gezichten zijn ingeschilderd door een begeleidster. Vervolgens alles weer samen gebracht. Een gezamenlijk als ook individueel werk. De cliënten hebben ook de lp’s beschilderd. Sommige hebben voorgestempelde rondjes ingekleurd. Anderen zijn gaan free-stylen. Beide projecten zijn gemaakt met als doel als veldaankleding te fungeren op het Heerhugowaardse Mixstream-festival.

Wendy Veerbeek
Wendy Veerbeek (1966) uit Hoorn werkt met kunstenaars met ggz-achtergrond in Atelier van de Baanbreker. En ze begeleidt een zelfstandige kunstenaar met ggz achtergrond thuis, als ambulant medewerker. Wendy heeft bijna 2 jaren geschilderd met een dementerende kunstenares, dat was een hele uitdaging.

Wendy heeft verschillende opleidingen gevolgd bij Nieuwe Academie te Alkmaar. Wendy is vaak op pad met de fiets en maakt dan vele foto’s van de omgeving. Ze wordt elke keer weer verrast door de natuur, dat elk seizoen weer wat moois te bieden heeft. Maar dat het ook zo veranderd, soms met een paar minuten, bijvoorbeeld de lucht en de kleuren. Dat inspireert Wendy tot het maken van serie schilderijen met IJsselmeergezichten (2016) met een mooi helder kleurgebruik en compositie met bijzondere sferen. De schilderijen komen puur en fris over. In veel werken mooie donker/lichtwerking met bijna silhouetten zichtbaar. Later heeft Wendy de series: Hoorn en Omgeving, Curaçao, Bloemen en Strand geschilderd met acrylverf en Cobraverf (watervermengbare-olieverf). In 2022 is Wendy de uitdaging aangegaan om Abstract te gaan schilderen, ook met gebruik van paletmes. En heeft Wendy een aantal Vogels geschilderd, ook soms ook in opdracht.

Het komende jaar wil Wendy zich gaan richten om landschappen te gaan abstraheren, daar heeft ze veel zin om mee aan de slag te gaan.

Anita de Haan-Ruiter
In 2010 is Anita ‘verliefd’ geworden op Caribisch drijfhout. Na het jutten, waar Anita al heel blij van wordt, verwerkt zij het drijfhout meestal in ‘schilderijen’. Zij maakt werkstukken van alleen drijfhout maar ook vaak in combinatie met keramiek / oude gereedschappen en ander ‘interessant’ afval. De uitdaging is om met het gejutte drijfhout eindeloos te puzzelen zodat er iets fraais ontstaat. De kunst is om hierbij zo min mogelijk zaag- en schuurwerk te verrichten, zodat de mooie grijze kleur die ontstaan is door het zout van de zee en het langdurig drogen door de zon, behouden blijft. Sinds een jaar maakt zij ook sculpturen van drijfhout. Haar werkstukken zijn duurzaam, heel betaalbaar en lenen zich ook goed voor veranda’s. Zie ook www.anitadehaanruiter.nl 

Jose Brugman
Jose Brugman is sinds 2015 actief in de keramiekwereld. Hiervoor is zij ook met creatieve zaken bezig zoals tekenen, schilderen, handwerken en ook het werken met fimoklei (heel andere tak van sport).

In 2015 start zij met een cursus bij keramiste Lenie van der Laan uit Zwaag en vanaf dat moment is zij verkocht. Zij wordt gegrepen door de klei. Muziek erbij en heerlijk aan de slag. Ook heeft zij een cursus draaien op de pottenbakkersschijf gedaan, maar haar hart ligt toch echt bij de handvormen. Zij kan hier meer van zichzelf en haar creativiteit in kwijt. Zij combineert keramiek ook graag met andere materialen en dan met name met hout (drijfhout en druivenstronken) zoals bijvoorbeeld te zien is aan het werkstuk ‘Hollandse Nieuwe’. Hout en klei, allebei door de natuur gevormd en superleuk om de verbinding te laten zien.

Qua glazuren houdt zij van kleur, maar met name de raku-stook heeft haar voorkeur. Dit laatste omdat het een
onvoorspelbaar proces is en het heel spannend is hoe het eindresultaat eruit komt te zien.

Haar nieuwste combinaties maakt zij vaak met oude ijzerresten en zij werkt nu en dan samen met een echte smid.  Ook dat biedt weer enorm veel mogelijkheden. Elke keer weer poppen er weer nieuwe ideeën op en gaat zij dat uitproberen. Haar laatste werken  zijn de kruidenschalen, waarbij de kruiden uit haar tuin in de klei zijn gedrukt. Met pigmenten en glazuren maakt zij ze zichtbaar. Ook is zij nu bezig met surrealistisch werk, zoals de olifant in de theekop of de kikker die een vis ment, bv.

Inmiddels is de tijd doorgegaan en is er nu een “echt” atelier voor haar gebouwd. Hier kan zij nu lekker aan de slag.
En de naam Joost……… Haar man noemt haar altijd Joost.


Henk Vos
Henk Vos, geboren in Amsterdam in 1946 emigreert met zijn ouders naar Zuid-Afrika. Als zijn ouders terugkeren naar Nederland blijft Henk daar achter. Hij maakt er naam dankzij zijn grote talent voor tekenen en schilderen. Toch houdt hij het niet vol in Zuid-Afrika en keert ook terug naar Nederland. Hij pakt het schilderen weer op en maakt 2 doeken. Het eerste heeft als titel “All you need is love, across the universe” een samentrekking van 2 songs van de Beatles. Het tweede doek is een drieluik met als titel “Circle of life”. Het doet denken aan een eigentijdse versie van het werk van Jeroen Bosch. Achttien jaar werkt Henk aan dit doek en het is nog steeds niet af. Het werken er aan is verslavend. Hij overweegt om er een vierde doek aan toe te voegen.

Ook maakt Henk een digitale presentatie over zijn werk en leven in Zuid-Afrika.

Scroll naar boven