Te gekke boeken en schrijvers

Dit voorjaar in de Verhalenkamer Willibrordus:

Elk jaar verschijnen er meer dan 45.000 nieuwe boeken, een ware overvloed! Weet u ook niet meer waar te beginnen? Kom dan naar Te gekke boeken en schrijvers.

Onder deze naam organiseren Stichting de Buitenkans, GGZ NHN en Uitgeverij Lontano dit voorjaar drie literaire avonden in Heiloo. Centraal staat dit voorjaar de thematiek rondom geestelijke gezondheid, herstel en onze omgang met klimaatverandering.

Elke avond zal een schrijver zijn boek presenteren, zijn verhaal vertellen maar zeker ook in gesprek gaan met de aanwezigen. Het programma van dit voorjaar is als volgt:

Donderdag 3 Maart 2022 19.30 – 21 uur in de Verhalenkamer Willibrordus

De overtocht

Berry Vorstenbosch

In De overtocht beschrijft Berry Vorstenbosch zijn psychotische episodes als een reis naar een vreemd én gevaarlijk gebied. Het is een gebied waar grenzen kunnen verdwijnen en verschillen kunnen worden uitgewist: zoals het verschil tussen vermoeden en waarheid, kleine zorgen en grote paniek, verlangen en vervulling. Zijn eerste periode van psychische wervelingen en turbulenties bracht de auteur in een psychiatrisch ziekenhuis, de tweede bij het christelijk geloof. Met behulp van filosofen als Martin Heidegger, Jacques Derrida en René Girard probeert hij meer grip te krijgen op wat er tijdens die reisavonturen is gebeurd.

Donderdag 21 April 2022 19.30 – 21 uur in de Verhalenkamer Willibrordus

Een dag uit het leven van Tinkerbel – het krankzinnige verhaal van mijn psychose

Imke Gilsing

Dit boek vertelt het waargebeurde, verschrikkelijke maar ook vaak geestige verhaal van Imke Gilsing. Tijdens een retraite kreeg zij een psychose. In een maandenlange gedwongen opname dacht ze dat ze Tinkerbel was en een relatie had met Jelle Brandt Corstius.

Ze vertelt hoe het is om een psychose te hebben, in de isoleercel te zitten en ook hoe onmachtig omstanders en hulpverleners ermee omgaan. Met haar verhaal wil Imke de GGZ veranderen en meer begrip wekken voor mensen met psychische problemen.

Donderdag 12 Mei 2022 19.30-21 uur in de Verhalenkamer Willibrordus

Verzet in ecopanische tijden

Henk Oosterling

De klimaatcrisis staat volop in de publieke belangstelling. Hoe erg is het? Kan er nog iets aan worden gedaan? En hoe dan? Het lijkt onmogelijk: in een wereld die cultureel fragmenteert en politiek polariseert onszelf opnieuw uitvinden in andere levensstijlen.

Henk Oosterling geeft richting aan verzet. Hij breekt begrippen als gezondheid, duurzaamheid, politiek en individualiteit open, en schept ruimte voor een circulair-inclusief denken en doen waarin niet het ego maar onze eco centraal staat.

Henk Oosterling doceerde tot 2017 filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Aanmelden: U dient zich vooraf aan te melden voor elke bijeenkomst per email: info@verhalenkamerwillibrordus.nl
Kosten: Vrijwillige
Scroll naar boven