17 januari: Te gekke boeken en schrijvers

Vrijuit spreken: lezing met Hans Krabbe over
taalverruwing, sociale media en waarheid.

Stichting de Buitenkans, GGZ NHN en Uitgeverij Lontano nodigen u uit voor een inspirerende avond in de Verhalenkamer Willibrordus. Op woensdagavond 17 januari bent u van harte welkom bij de vierde avond Te gekke boeken en schrijvers van dit seizoen. Op deze avond staat ‘Vrijuit spreken’ centraal. Hans Krabbe vertelt over taalverruwing, sociale media en waarheid.

Momenteel durven veel docenten niet meer te praten over zaken waar ze voor staan. Ook in de media heerst zelfcensuur. Journalisten, publicisten, wetenschappers en anderen zijn op hun hoede voor radicale taal van onder meer woke’ers, anti-racisten en extreem gelovigen. Bovendien maken de techgiganten werk van inperking van de vrijheid van spreken op sociale media en internet. Ze willen taalverruwing en al te makkelijke omgang met de waarheid tegengaan. Door deze ontwikkelingen wordt vrijuit spreken bevorderd maar ook bedreigd. 

Morele communicatie

Filosoof en publicist Hans Krabbe pleit voor een nieuwe blik op deze fenomenen. Hij zal uit de doeken doen waarom we behoefte hebben aan “morele communicatie” in deze nieuwe tijd; communicatie gebaseerd op waarden. Deze communicatiewaarden vormen een nieuw adagium voor communicatie en vinden hun oorsprong in de dialogen van filosofen als Socrates, Diogenes, Buber, Bakhtin, Habermas en Levinas. 

Hans Krabbe zal zijn boek ‘Vrijuit spreken. Beter communiceren in het post-truth tijdperk’ en zijn ideeën over morele communicatie presenteren. Na een vraaggesprek met uitgever en filosoof Gijs Reudink zal er uiteraard uitgebreid tijd en ruimte zijn voor het stellen van vragen. We zien ernaar uit om u te mogen ontvangen in de Verhalenkamer.

Datum: Woensdag 17 Januari 2024

Locatie: Verhalenkamer Willibrordus, Olvendijk 2a in Heiloo.
De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot 21 uur.

Aanmelden: U dient zich vooraf aan te melden voor elke bijeenkomst per email: info@verhalenkamerwillibrordus.nl

Kosten: Vrijwillige bijdrage aan de deur.

 

Scroll naar boven