Welkom op de Oase van Rust

Voor bezinning en verbinding

De voormalige begraafplaats van het Landgoed is nu een Oase van Rust, een plaats waar je kunt gedenken, mediteren of in de natuur te verstillen.

Historische begraafplaats

Ondanks zijn rijk verleden was de historische begraafplaats lang onzichtbaar. Deze plek vertelt over de geschiedenis van begraven en de GGZ, over verdriet en uitsluiting. Het grote houten kruis aan het eind van het hoofdpad geeft aan dat het een Katholieke begraafplaats is. Uitgebreide informatie en foto’s zijn te vinden op het bord voor de ingang, aan de rechterkant.

Stilteplek op de ongewijde grond

Patiënten die zelf uit het leven stapten of niet waren gedoopt werden vroeger in ongewijde grond begraven. Om deze plek in ere te herstellen, staat hier het monument ‘De Omarming’, gemaakt door kunstenaar Wilco Kostelijk († 2022). De boodschap is dat niemand uitgesloten hoort te zijn, wat en waar het leven ons ook brengt. Voel je omarmd op deze plek en wees welkom om een herinnering of gedachte op een van de stenen te schrijven.

Labyrint

Het labyrint is een metafoor voor het levenspad. Anders dan een doolhof heeft een labyrint maar één weg, je kan er niet verdwalen en dus alle aandacht op jezelf richten. De wendingen en keringen staan voor de onverwachte dingen die we in het leven tegenkomen. Het leven volgt geen rechte lijn! Je kunt een labyrint meditatief lopen, met een vraag, zoekend naar antwoord maar ook spelenderwijze, dansend en zingend. Ben je geïnteresseerd in een labyrint-loop onder professionele begeleiding neem dan contact op met een van de vrijwilligers van de Oase.

Bomenroute

De begraafplaats ligt verscholen tussen het groen. Er staan hier veel bomen met een symbolische betekenis Een speciale route voert je langs bomen die verwijzen naar religieus-culturele achtergronden en naar het mysterie van leven en dood. Een kleurrijke bomenfolder is te koop bij de Verhalenkamer.

Beeldengroep

  Rechtsachter, onder de grote rode beuk bevindt zich de beeldengroep ‘Oermenschen’ van kunstenaar Berry Zeemensch. Laat je inspireren om vragen te stellen: Waar komen wij mensen vandaan? Hoe bewegen we ons door het leven en nemen we ook weer afscheid? Gebruik je verbeeldingskracht!

Werkgroep ‘hoeders van de oase’

De werkgroep Zingeving en Cultuur is nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van activiteiten op de Oase van Rust. Zij is gekoppeld aan het project ‘Een Groene Brug’. Dankzij de inzet van Theo Kloosterman († 2023) zijn er nieuwe initiatieven tot stand gekomen die de Oase tot de huidige plaats van verbinding maken.

Contact

De werkgroep bestaat momenteel uit drie vrijwilligers (hoeders). Versterking is welkom! Wil je meer informatie over het reilen en zeilen van de Oase van Rust neem dan contact op met: Evi Velders: evi.velders@gmail.com Ingrid Molen: coaching@ingridmolen.nl Ans Willemse: awillemse@hotmail.nl Wil je meer informatie over ‘Een Groene Brug’ of wil je het vrijwilligersteam versterken stuur een mail naar projectleider Dorien Kotterman: info@degroenereiger.nl  of dorien@de-buitenkans.org Informatie over de historische begraafplaats Oase van Rust: Dodenakkers – Funerair Erfgoed De begraafplaats van de Willibrordstichting te Heiloo Wens-Labyrint in tijden van corona op Landgoed Willibrordus Burgermeester opent labyrint met bloemenceremonie Landgoeddag 2018: Opening Oase van Rust Drie Bronnen Pelgrimsroute info@degroenereiger.nl Over de begraafplaats kunt u ook informatie vinden via: dodenakkers website
Scroll naar boven