Welkom op de Oase van Rust

Voor bezinning en verbinding

De voormalige begraafplaats van het Landgoed is nu een “Oase van Rust”, om te gedenken, mediteren of in de natuur te verstillen.

   

Begraafplaats

De historische begraafplaats heeft een rijk verleden, maar was onzichtbaar voor de buitenwereld. Deze plek vertelt over de geschiedenis van begraven en van de GGZ. Het grote houten kruis aan het eind van het hoofdpad geeft aan dat dit een katholieke begraafplaats is.

Rechtsachter de begraafplaats bevindt zich de beeldengroep ‘Oermenschen’. Waar komen mensen vandaan, hoe bewegen we ons door het leven en nemen we ook weer afscheid. Gebruik je verbeeldingskracht!

Stilteplek op de ongewijde grond

Als niet-katholiek of suïcidale patiënt werd je vroeger in ongewijde grond begraven. Om deze plek in ere te herstellen, staat hier het monument ‘De Omarming’. Hiermee vertellen we dat niemand uitgesloten hoort te zijn, wat en waar het leven ons ook brengt.

Labyrint

Het labyrint is een metafoor voor het levenspad. Anders dan een doolhof heeft een labyrint maar één weg, je kan er niet verdwalen en dus alle aandacht op jezelf richten. De wendingen en keringen staan voor de onverwacht dingen die we in het leven tegenkomen. Het leven volgt geen rechte lijn!

Een labyrint wordt meditatief gelopen, maar ook spelend, dansend en zingend.

Bomen

De begraafplaats is verscholen tussen het groen. Veel bomen hebben een symbolische betekenis. De bomenroute loopt langs de bomen die met de dood en het leven te maken hebben en verwijzen naar de kerk en de bijbel.

Contact

De werkgroep Zingeving en Cultuur is nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van activiteiten op de Oase van Rust. Zij is verbonden aan het project Een Groene Brug.

Wilt u meer informatie over de werkgroep of over de Oase van Rust neem dan contact op met De Groene Reiger: info@degroenereiger.nl 

Over de begraafplaats kunt u ook informatie vinden via: dodenakkers website

 
Scroll naar boven